BROUWEN AAN EEN BETER SURINAME
Duurzaam ondernemen
Duurzaamheid is reeds jarenlang een fundamenteel onderdeel van onze bedrijfsstrategie en is gebaseerd op de wereldwijde HEINEKEN duurzaamheid ambitie die is verwerkt in het programma ‘Brouwen aan een Betere Wereld’. Dit programma richt zich op zes belangrijke aandachtsgebieden waar wij een verschil kunnen maken in de markt waarin wij opereren. Bekijk de vooruitgang die wij boeken is na te lezen in onze duurzaamheidsverslagen.
Glass recycling
Elke dag wordt er afval weggegooid en glas is daar een belangrijk onderdeel van. In plaats van stortplaatsen te laten opstapelen met glazen voorwerpen die een bedreiging vormen voor de veiligheid en het milieu, kunnen we er weer gebruik van maken. Het recyclen van glas is een van de vele manieren waarop de verpakkende industrie vervuiling en afval kan helpen verminderen. Daarom hebben wij bij Surinaamse Brouwerij 45% van onze lokaal gebrouwen producten verpakt in retourglasverpakking.
Met lokale partners blijven wij meedenken in oplossingen en samen te werken om het gezamenlijk probleem van verantwoorde glas afvalverwerking te bevorderen. Wij zijn er daarom heel erg trots op dat wij in staat zijn geweest sinds November 2021 glasafval te exporteren naar productie- of recyclingfabrieken in de regio die het glas omsmelten tot nieuwe glas producten. In december 2023 verwachten wij een bijzondere export mijlpaal te bereiken waarbij wij in totaal 1.000.000 kilogram glasscherven hebben geëxporteerd.
Verantwoorde Afval Verwerking
Surinaamse Brouwerij is een partnership aangegaan met Stichting Support RecyclingSuriname (SuReSur) om meer glasafval uit de gemeenschap te recyclen.
In de eerste fase zijn er op 2 locaties in Paramaribo glas inzamelbakken geplaatst (1) op de hoek van de Lala Rookhweg en de Franchepanestrat en (1) op de hoek van de Anton Dragtenweg en de Commissaris Roblesweg.
Met de kennis en ervaring uit de pilot fase ligt het in de bedoeling om meerdere bedrijven en stakeholders te betrekken om samen een grote positieve impact te kunnen maken.
Uiteindelijk is het streven om voor glasafval een structurele oplossing te creëren door bijvoorbeeld glas in te zamelen en te exporteren naar een glasfabriek in het buitenland die vervolgens hiermee weer nieuwe glazen flessen en potten kan produceren.
Waarom moet glas in de glasbak?
Wat veel mensen niet weten is dat glas oneindig recyclebaar is. Wanneer je je lege drankflesjes, pindakaaspotten of andere flessen in de daarvoor bestemde glasbak gooit, kan het glas eindeloos recycled worden en draag je bij aan het besparen van energie en grondstoffen. Overigens zijn wij er trots op dat 98% van onze Parbo flessen nu al worden gerecycled door middel van het statiegeld systeem.
Wat mag WEL in de glasbak
In de glasbak mag uitsluitend verpakkingsglas waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen voedselverpakkingen en drankenverpakkingen. Dit glas wordt in de kleuren groen, wit en bruin geproduceerd. Ook kleine flesjes en potjes zijn welkom – bijvoorbeeld medicijnflesjes, parfumflesjes, crème-potjes en potjes waar kruiden of babyvoeding in heeft gezeten. Schoonspoelen is wel belangrijk. Omspoelen van de glazen verpakkingen voordat ze in de glasbak gaan is wenselijk.
Wat mag NIET in de glasbak
Niet alle glas mag in de glasbak. Vlakglas zoals spiegels, vazen, ramen en shutters mogen niet in de glasbak. Even zo ook geen ovenschalen en drinkglazen omdat deze glazenartikelen op een ander temperatuur gesmolten worden in het glasverwerkingsproces.
De bekende 1 liter Parbo Bier Djogo fles, de bruine 250ml Parbo Bier, 250 ml Heineken en 600 ml Heineken fles mogen ook niet in de glasbak want dit zijn statiegeld flessen. Deze flessen wil de brouwerij altijd graag in goede staat terug ontvangen en kunnen worden ingeleverd bij de bekende inleveradressen waarbij de consument hiervoor statiegeld terug wordt betaald. De statiegeld flessen van Surinaamse Brouwerij kunnen tot zes keer worden hergebruikt binnen de productiecyclus zonder de kwaliteit of zuiverheid te verliezen. Elke fles wordt grondig geïnspecteerd om de geschiktheid voor hergebruik te bepalen.
Route to Market
Surinaamse Brouwerij is een bedrijf dat ondernemerschap met een duurzaam karakter stimuleert. De brouwerij investeert in het binnenland van Suriname samen met de plaatselijke lokale ondernemers, waarbij er een bijdrage geleverd wordt aan duurzame ontwikkeling van toerisme in het binnenland. De afgelopen twee jaar voert Surinaamse Brouwerij een project uit waarbij langs de Surinaamse rivieren verkooppunten met terrassen gebouwd worden samen met lokale ondernemers met als doel toeristen te faciliteren, een ontmoetingsplaats voor de lokale gemeenschap te creëren en heel belangrijk; een verzamelpunt voor de verpakkingsemballage (flessen en kratten) op te zetten.
De gebouwde terrassen zijn multifunctioneel en zorgen voor werkgelegenheid en ordening van de omgeving. Ze faciliteren daarnaast samenkomst van de gemeenschap voor sociale en culturele bijeenkomsten. Inmiddels zijn er 6 van deze outlets en in 2018 zullen we het aantal verder uitbreiden.
Waste water treatment
Sinds 2013 beschikt Surinaamse Brouwerij over een eigen Waste Water Treatment Plant (WWTP), ook wel afvalwaterzuiveringsinstallatie genoemd (AWZI). De WWTP heeft als basisfunctie om het ontstane productieafvalwater te zuiveren tot goede milieueisen de natuurlijke processen waarbij water wordt gezuiverd te versnellen door het afvalwater te behandelen. Er zijn twee basisfasen in de behandeling van afvalwater; de primaire fase en de secundaire fase.
In de primaire fase worden de aanwezige vaste stoffen in het afvalwater bezonken, dit is om ze uit het afvalwater te verwijderen. Het secundaire stadium maakt gebruik van biologische processen om het afvalwater verder te zuiveren.
Als afvalwater onze installatie binnenkomt voor behandeling, stroomt het via een ‘zeef’, waardoor grote zwevende voorwerpen worden verwijderd zoals labels, plastic,bladeren en stokken. Deze voorwerpen kunnen de leidingen verstoppen of schade aanrichten aan de apparatuur. Nadat het afvalwater is gescreend, wordt het afvalwater geneutraliseerd voor de biologische behandeling.
De resterende organisch en anorganische materie die aanwezig zijn in het afvalwater, worden middels toegediend zuurstof, behandeld waardoor het gezuiverd afvalwater, ook wel effluent genoemd en de vaste deeltjes die bezinken, ook wel biosludge genoemd ontstaan. De Biosludge wordt uit de tanks verwijderd en gedroogd, waarna het verder kan worden behandeld voor gebruik als bodemverbeteraar, of verwijderd in een vuilstort of verbrand.
Statiegeld flessen
Surinaamse Brouwerij heeft thans statiegeld fles op de bruine 1l fles meer bekend als de Djogo.
Het statiegeld proces is heel simpel; Je koopt een biertje in een 1 liter fles bij de supermarkt of een andere winkel en betaalt srd 5,00 extra. Wanneer je deze fles inlevert ontvang je srd 5,00 terug. Vervolgens gaat het flesje het retourproces in om vervolgens opnieuw in de productie van glazen flessen te worden gebruikt. Als je als consument dus al je flessen inlevert, kan je zelf bijdragen aan bijna 100% recycling.
Statiegeld flessen en kratten kunnen elke dag van maandag tot en met vrijdag tussen 11.00u en 16.00u en op zaterdag tussen 08.00u en 12.00u worden ingeleverd bij onze PC Shop op de Brouwerij tussen 11.00u en 16.00u
Statiegeld flessen
Surinaamse Brouwerij heeft meer dan 68 jaar meerdere statiegeldflessen in gebruik te weten: van het Parbo Bier merk de bruine 1 liter fles meer bekend als de Djogo en van het lokaal geproduceerde Heineken ® merk in de 25 cl en 60 cl flesverpakkingen.
Statiegeld flessen hebben in overige delen van de wereld hun nut bewezen omdat deze milieuvriendelijker zijn dan flessen zonder statiegeld. Dat komt vooral omdat de schone flessen die weer ingeleverd worden weer gebruikt kunnen worden en er zodoende dus veel minder zwerfafval in het milieu terecht komt. Om het statiegeldsysteem optimaal draaiende te kunnen houden hebben wij hiervoor de consument en de winkelier nodig. Als je als consument jouw lege flessen inlevert draag je bij aan een schoner milieu en recycling. Wees dus slim en lever ‘m in!
Het statiegeld proces is als volgt simpel uit te leggen; Je koopt een biertje bijvoorbeeld in een 1 liter fles bij de supermarkt of een andere winkel en betaalt srd 5,00 extra. Wanneer je deze fles leeg inlevert ontvang je srd 5,00 terug. Vervolgens gaat de fles het retourproces in om vervolgens opnieuw in de productie te worden gebruikt. Statiegeld is ook van toepassing op de Parbo Bier Krat en Heineken krat.
Statiegeld flessen en kratten kunnen elke dag van maandag tot en met vrijdag worden ingeleverd bij:
- PC SHOP: Brouwerijweg #1 (Saron), Ma t/m Vr tussen 08:00u-16.00u
- Opkooppunt: Surinaamse Brouwerij, Ringweg Zuid #241, Ma t/m Vr tussen 08:00u-16.00u
- Alle supermarkten en winkeliers
❗️ | Let op: er zal GEEN statiegeld worden uitgekeerd voor de voormalige wegwerp flessen (flessen met plastic zilver gekleurde Heineken® labels)
📞| Voor meer informatie bel naar onze Customer Service: (+597)404085
Mededeling
Duurzaamheidsverslagen uitgebracht na 2017 zijn geïntegreerd in onze jaarverslagen
Dit jaar kozen al onze 182 medewerkers ervoor om ons vrijwilligersevenement te wijden.
Bij Surinaamse Brouwerij heeft duurzaamheid een centrale rol in onze activiteiten.
Bij Surinaamse Brouwerij heeft duurzaamheid een centrale rol in onze activiteiten.
Dit jaar kozen al onze 182 medewerkers ervoor om ons vrijwilligersevenement te wijden.
Dit jaar kozen al onze 182 medewerkers ervoor om ons vrijwilligersevenement te wijden.
Duurzaamheidsverslag 2013
Bij Surinaamse Brouwerij heeft duurzaamheid een centrale rol in onze activiteiten.